A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark megvédte címét. Megkapta a zöld kártyát, aminek köszönhetően újabb négy évig marad az UNESCO védnöksége alatt. A működtetését biztosító salgótarjáni és füleki koordinátorok javaslatokat kaptak a térség turisztikai lehetőségeinek továbbfejlesztésére.

A zöld kártyát prof. Ibrahim Komoo és dr. Henning Zellmer kiértékelése alapján kapta meg a geopark, akik a revalidációs komisszió keretén belül tettek látogatást a területen még a múlt év júliusában.

Ahogy Agócs Attila, Fülek polgármestere és a Geopark Novohrad-Nógrád JSZT elnöke elmondta, a zöld kártya odaítélése azt jelenti, hogy a geopark további 4 évig marad az UNESCO védnöksége alatt működő Globális Geopark Hálózat tagja. A területet a hálózat első határon átnyúló geoparkjaként, és továbbra is Szlovákia egyetlen, UNESCO által felügyelt geoparkjaként tartják nyilván. „A kártya odaítélése további fejlesztésekre ösztönöz minket. Sok munka áll mögötte a határ mindkét oldalán“ - fejtette ki Agócs Attila. A magyarországi oldalon legfőképpen a már megépült, salgótarjáni és ipolytarnóci látogatóközpontok népszerűsítését, valamint  az idegenforgalom  fenntartható fejlődésének támogatását érintette. „A mi oldalunkon kisebb, a tanösvények kiépítésére irányuló beruházások  valósultak meg, biztosítva a kiemelt helyszínek, például az ajnácskői várhegy, a füleki vár és a Pogány-vár jobb megközelíthetőségét“ - pontosította.

Az INTERREG projektek és kisebb szlovákiai pályázati lehetőségek révén fejlesztére került a somoskői váralja infrastruktúrája is. Azonban az állami támogatás hiánya, mint amilyen Magyarországon is működik, Agócs Attila elmondása szerint fékezi a fejlődést a szlovákiai részen. „Szervezetünk képtelen véghez vinni jelentősebb, az idegenforgalom fellendítését szolgáló infrastrukturális fejlesztéseket a községek tagsági díjaiból, beleértve a látogatóközpontokat vagy a látványosságok fejlesztését" - tette hozzá.

A folytatásban elmondta, hogy az elmúlt hónapokban látható eredményeket értek el a geopark szlovákiai oldalán lévő 28 település hálózatosításában. „Segítünk a kisebb települések pályázati kérvényeinek benyújtásánál,  valamint, amennyiben  sikeresnek bizonyulnak, azok megvalósításánál  is.  Hatékonyabbá váltunk és javult az önkormányzatok kommunikációja az egyes iskolákkal.  Szélesebb köztudatba jutott a geopark eszmélye és márkája, így abban reménykedünk, hogy ez segíteni fogja a turizmus fellendítését a térségben”- tette hozzá.

A kártya odaítélését követően néhány szakmai tanácsot is kaptunk, folytatta. A szlovákiai oldalon nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a somoskői helyszín földtani örökségének bemutatására, továbbá előtérbe kellene helyezni a bazalt fejtésének egykori regionális és európai jelentőségét. „A bizottság a füleki várat is hasonlóképpen  megfelelő helyszínként értékelte ki, ahol fokozatosan teret kaphatna a geoarchaeológia.  A várhegy gazdag régészeti és földtani örökséggel is rendelkezik, amely értékek viszont eddig különálló részekként  kerültek bemutatásra. A bizottság véleménye szerint a geoarchaeológia új látogatócsoportot vonzhatna a területre ”- zárta szavait.

A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark Besztercebánya megye déli részén és a magyarországi Nógrád megye északi részén terül el. Összességében 64 magyarországi és 28 szlovákiai települést egyesít. Tevékenységét a magyarországi oldalon a Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft. (Salgótarján), a szlovákiai részen a füleki székhelyű Geopark Novohrad-Nógrád jogi személyek társulása irányítja.

Kovácsová Klaudia