Návštevníkom Fiľakovského hradu sa o niekoľko týždňov naskytne nový pohľad na vstup do hradného areálu. Po novom ich bude vítať nová umelecky zhotovená brána v štýle priestorovej grafiky. Táto atrakcia bude jedinou svojho druhu v širokom okolí.

Pôvodná myšlienka na vyhotovenie umeleckej brány do hradu pochádza spred desiatich rokov. K jej realizácii však došlo až v tomto roku. Mesto bude stáť približne 20-tisíc eur, ktoré použije z projektu cezhraničnej spolupráce INTERREG, v rámci ktorého v minulom roku získalo takmer milión eur na revitalizáciu podhradia. Táto suma zahŕňa prípravné a zemné práce, príprava podkladu, konštrukciu brány a samotné umelecké dielo.

Umeleckú bránu v štýle priestorovej grafiky vyhotovuje tím okolo umelca Otta Szabóa, ktorý ju navrhol. Takmer šesťmetrová brána bude vážiť približne jednu tonu a budú na nej vyobrazené dve proti sebe stojace skupiny jazdcov na koňoch.

V súčasnosti je projekt vo fáze realizácie, tím okolo Szabóa už bránu vyhotovuje. Na svojom mieste mala pôvodne stáť už v polovici marca pri otvorení novej turistickej sezóny, avšak nastali komplikácie pri jej technickom riešení. Vzhľadom na váhu brány, bolo pri jej riešení prvoradé zaistenie bezpečnosti.

Brána sa napokon bude otvárať prostredníctvom elektromotora, odsúvať sa bude do ľavej strany. Pracovnému tímu sa tiež podarilo nájsť riešenie, pri ktorom bude grafika zmysluplná a estetická aj po jej odsunutí.

Predpokladaný termín osadenia umeleckej brány je v apríli. Netradičná atrakcia tak bude návštevníkov hradu vítať už počas Noci múzeí.

Klaudia Kovácsová
hovorkyňa mesta

Hradná brána
autor: Otto Szabó