Vo fiľakovskom podhradí prebieha už druhý týždeň archeologický výskum. Okrem Fiľakovčanov sa na ňom podieľajú aj odborníci z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v Nitre a študenti Katedry archeológie budapeštianskej univerzity ELTE . Už od prvého dňa sa výskumníci stretávajú so zaujímavými nálezmi z rôznych historických období. Narazili aj na časť mestského opevnenia.

Archeologický výskum nariadil Krajský pamiatkový úrad. Predchádzať má začatiu rozsiahleho cezhraničného projektu na revitalizáciu podhradia. Odštartoval 23. júla a prvá fáza má potrvať do konca tohto týždňa. Podľa riaditeľky Hradného múzea Viktórie Tittonovej otvorili pod hradom štyri sondy. „Dve sondy sú pri malej bašte. Cieľom je predovšetkým zistiť spôsob napojenia mestských hradieb na túto poslednú zachovalú baštu mestského opevnenia zo 17. storočia. Na jednej strane sa nám už hradby aj podarilo odkryť,“ povedala riaditeľka. Ďalšie dve sondy sú na mieste budúcich verejných toaliet. V týchto častiach môžu archeológovia kopať až do hĺbky troch metrov, keďže toalety budú pod úrovňou zeme. „Tu predpokladáme, že narazíme aj na pravekú vrstvu.“ Ako ďalej pokračovala, výskum prináša svoje plody od prvého dňa. „Nachádzame tu mimo iného aj raritné veci, napríklad strieborný toliar, aký sme vo Fiľakove doposiaľ nenašli. Ďalej ornamentálne zdobenú kostenú platničku, akými zdobili rukoväte pušiek. Našli sme kvantá keramiky, mince, fragment kosteného hrebeňa, časti zbraní, fragmenty kachlíc a ďalšie,“ vymenovala.

Archeologický ústav SAV v Nitre pri výskume zastupuje Róbert Malček. „Výskum zatiaľ považujem za úspešný. Podarilo sa nám zdokumentovať viacero nálezových situácií, zväčša z raného novoveku,“ povedal Malček s tým, že okrem vymenovaných artefaktov našli aj časti rôznych stavieb, v horných sondách dokonca studňu. „Hoci prevažuje množstvo nálezov zo 17. storočia, objavili sme aj praveké črepy. Značí to, že praveké osídlenie mohlo siahať až sem, nie len na hrad.“ Praveké nálezy podľa neho pochádzajú zo strednej doby bronzovej a z neskorej doby kamennej.

Odborníci spolu so študentmi budú pod hradom pracovať do konca tohto týždňa. Výskum však potrvá ešte približne dva mesiace. „Rátame s tým, že počas tejto doby ešte natrafíme na množstvo zaujímavých predmetov. Tie sa po ich výskume a ošetrení stanú súčasťou našej stálej expozície,“ zakončila riaditeľka.

Klaudia Kovácsová