Fiľakovo je opäť transparentnejšie. Vyplýva to z rebríčka Otvorená samospráva 2018, ktorý zostavilo Transparency International Slovensko (TIS) už po piatykrát. Samospráva Fiľakova obstála v regióne opäť najlepšie.

Súčasné vedenie mesta deklarovalo zvýšenie transparentnosti a otvorenejšiu komunikáciu s verejnosťou už na začiatku svojho pôsobenia. Odrazom napĺňania tohto predsavzatia je aj výsledok rebríčka Otvorená samospráva. Mesto urobilo v hodnotení za toto volebné obdobie už druhý výraznejší skok. V roku 2016 poskočilo z 51. na 24. miesto. V najnovšom rebríčku skončilo až na 13. mieste, čo je najlepší výsledok spomedzi samospráv v širšom regióne. V niektorých kategóriách, napríklad v oblasti personálnej politiky, skončilo dokonca medzi najlepšími na Slovensku.

Samospráva zobrala hodnotenie TIS aj v minulosti vážne a zamerala sa na odstránenie nedostatkov, ktoré jej boli vytýkané. Za tohtoročný úspech vďačí  najmä zavedeniu nových princípov, ktoré doposiaľ absentovali. Spomedzi posledných zmien je to predovšetkým zavedenie troch etických kódexov - pre volených predstaviteľov samosprávy, zamestnancov mesta a jeho organizácií a tiež redakčnej rady mestských novín. Nemenej dôležitou zmenou bolo aj vytvorenie mechanizmu na nahlasovanie protispoločenského konania funkcionárov a zamestnancov mesta a jeho organizácií. Po novom ho môže ktokoľvek nahlásiť cez e-mail, písomne, osobne alebo prostredníctvom špeciálnej schránky na chodbe mestského úradu či cez formulár na webstránke mesta. Samospráva tiež za posledný rok sprehľadnila a doplnila informácie o mestských poslancoch, výberových konaniach, mestských bytoch a ich prideľovaní, doplnili zoznam evidovaných psov a ďalšie.

V zavedenom trende plánuje mesto pokračovať a dosahovať stále lepšie výsledky aj v oblasti komunikácie a transparentnosti.

Klaudia Kovácsová
hovorkyňa mesta