Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na vernisáž výstavy diel slávnej holandskej fotografky Jutky Rona, ktorá nesie názov Maďarskí cigáni – Svedectvo preživších. Fotografka maďarského pôvodu mala len dva roky, keď jej rodičia emigrovali do Holandska. Remeslu sa vyučila už v tejto krajine. Fotografovaniu sa začala vážnejšie venovať po ukončení vysokoškolského štúdia, čomu pravdepodobne výrazne napomohla aj podpora jej otca, Imreho Rónu, ktorý pracoval ako fotograf a viedol fotoagentúru, no vyskúšal si aj prácu novinára v Amsterdame.

Na začiatku svojej kariéry bola Jutka Rona predovšetkým divadelnou fotografkou, potom sa prvotne stala uznávanou portrétnou fotografkou, neskôr autorkou cestopisov a fotoreportérkou. Počas jej života bolo vydaných 10 fotoalbumov a jej snímky boli vystavené po celom svete. V roku 2006 sa v nej pri jednej návšteve výstavy budapeštianskeho Dokumentačného strediska holokaustu zrodila myšlienka, že by rada pripomenula aj pamiatku holokaustu maďarských Rómov, čoho výsledkom bolo, že v roku 2010 vyšiel v Holandsku zväzok s názvom Maďarskí cigáni, Svedectvo preživších. Album sa zameriava na rómskych preživších v ich vlastnom prostredí, v mnohých prípadoch zobrazených spoločne s rodinnými príslušníkmi, a obsahuje rozhovory, v ktorých sa odvíjajú osudy jednotlivcov. Zábery odrážajú pre mnohých dnes už nezvyčajnú rodinnú spolupatričnosť, solidaritu, bezhraničnú lásku k deťom a tiež neskalenú radosť zo života. Rómske rodiny prijali Jutkin záujem a súcit, vďaka čomu vyrozprávali príbehy zo svojej hlboko pochovanej minulosti. Kniha Jutky Rona a výber zostavený z jej fotografií sú nielen spomienkou na holokaust, ale aj liekom proti nenávisti.

Výstava, ktorá sa otvorí v najbližších dňoch, mala svoj debut v budapeštianskom Dome maďarských fotografov Mai Manó Ház v roku 2014, a do fiľakovského múzea sa dostala vďaka romológovi Univerzity v Pécsi, Zoltánovi Beckovi, kto je zároveň aj frontmanom hudobnej skupiny 30Y. Vystavené fotografie sú jednými z posledných stôp éry, v ktorej profesionálna fotografia ešte zvečňovala životné okamihy prevažne pomocou analógovej technológie.

Vernisáž výstavy sa uskutoční 3. novembra 2023 o 16:00 hodine, v galérii Mestského vlastivedného múzea vo Fiľakove. Výstava bude sprístupnená do 31. januára 2024.

Plagát - Otvorenie fotografickej výstavy Jutky Rona s názvom Maďarskí cigáni – Svedectvo preživších